Składniki:
- 0,5 kg mięsa z rosołu
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- kilka cieniutkich płatków żółtego sera
- sól
- zioła do smaku
- 250 g mąki
- pól kostki margaryny
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- Sos: z łyżki margaryny i łyżki mąki rozprowadzony mlekiem,
Przygotowanie
Ciasto
Do mąki dodajemy zimną margarynę, siekamy go nożem i szybko zagniatamy. Wsypujemy szczyptę soli, wbijamy żółtko i skrapiamy zimną wodą. Łączymy składniki bez wyrabiania, formułujemy kulę i wstawiamy ją do lodówki na 1 godzinę.
Farsz
Gotowane mięso siekamy jak najdrobniej (nie mielimy w maszynce !). Pokrajane drobno pieczarki przesmażamy na oliwie, dodajemy mięso i przyprawiamy do smaku solą i zmiażdżonym czosnkiem. Formę smarujemy margaryną i wykładamy ciastem, formułując brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy go do bardzo gorącego piekarnika na 15 minut. Po podpieczeniu wyjmujemy. Na wystudzone ciasto kładziemy masę z mięsa i grzybów, polewamy sosem i rozkładamy ser w plastrach. Pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz