Składniki na 12 sztuk:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kiełbasy szynkowej (ja dałam 200 g szynki)
- 1-2 ogórki marynowane
- masło do natłuszczenia formy
- 250 g mąki
- 150 g posiekanych różnych ziół (ja dałam natkę pietruszki i szczypiorek)
- suszone zioła włoskie (m.in. bazylia, oregano itd)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- szczypta kurkumy
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 60 ml oleju roślinnego
- 275 g maślanki/kefiru/jogurtu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. kiełbasę i ogórek pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formy na muffiny wysmarować masłem. Mąkę zmieszać z ziołami, czosnkiem, cebulą, przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajko rozmącić, wymieszać z olejem, maślanką, sokiem z cytryny, chrzanem i musztardą. Ostrożnie domieszać mączną mieszankę. Na koniec do ciasta dodać kiełbasę i ogórki. Napełnić foremki ciastem. Piec 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone muffiny jeszcze przez 3 minuty zostawi w formie.
Przepis pochodzi z książki "Muffiny. Małe, ale za to przepyszne" Wyd. VEMAG
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz