24 kwietnia 2015

Jaglane racuchy z jabłkami



Pyszne racuszki z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłuszka. Super pomysł na śniadanko jak i na słodki obiad. Przepis pochodzi z Niebo na talerzu z małymi moimi modyfikacjami.

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • ok 1 szklanki mleka
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cynamon, kardamon
  • imbir

Przygotowanie
Kaszę wsypać na sitko, przepłukać wodą a następnie przepłukać wrzątkiem. Wsypać kaszę do garnka i chwilę prażyć, po czym dolać wody i gotować do miękkości - ok. 10 min. Kaszę zblendować na miazgę. Zmiksować z mąką, mlekiem, jajkiem, otrębami, cukrem, solą, cynamonem, kardamonem i ekstraktem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać mleka, jeśli za rzadka - mąki. Dodać imbir starty na tarce o drobnych oczkach i jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Racuchy smażyć na oleju do zrumienienia, przewracać szeroką łopatką (są delikatne i łatwo się rozpadają). Można podawać z cukrem pudrem, Ja podałam z sosem - tahini + miód. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz