3 kwietnia 2015

Mazurek czekoladowy




Ciasto kruche:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 gotowane żółtka
  • ekstrakt z wanilii/ laska wanilii


Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka oddzielić od białek, wyłożyć do cedzaka i razem z nim wstawić do wrzącej wody, gotować 10 min. ugotowane żółtka wyjąć, przetrzeć przez sitko zużywając jak najmniejszą powierzchnię sitka. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, wanilię i szybka zagnieść kruche ciasto. Zostawić w lodówce 20-30 min. Ciasto wylepić blat blaszki, zrobić brzegi, które należy posmarować białkiem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (150 stopni) i piec do uzyskania złotego koloru. Wyjąć i wystudzić.

Masa czekoladowa

  • 1/2 l mleka/śmietanki 30 %
  • 400 g cukru
  • 50-100 g masła
  • wanilia/ ekstrakt z wanilii
  • 50 g kakao
  • 80 g czekolady
Mleko/śmietankę z cukrem, masłem, wanilię, kakao i czekoladą gotować w garnku tak długo na silnym ogniu aż masa zgęstnieje. W czasie gotowania stale mieszać, gdyż masa łatwo się przypala.  Zrobić próbę: jeśli kropla masy szybko zastyga is nie rozlewa się, kajmak jest gotowy. Należy go lekko przestudzić i ucierać wałkiem. Gdy gęstość masy będzie odpowiadać gęstości śmietany przerwać ucieranie. Masę przelać na mazurka,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz