Ciasto kruche:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3 gotowane żółtka
- ekstrakt z wanilii/ laska wanilii
Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka oddzielić od białek, wyłożyć do cedzaka i razem z nim wstawić do wrzącej wody, gotować 10 min. ugotowane żółtka wyjąć, przetrzeć przez sitko zużywając jak najmniejszą powierzchnię sitka. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, wanilię i szybka zagnieść kruche ciasto. Zostawić w lodówce 20-30 min. Ciasto wylepić blat blaszki, zrobić brzegi, które należy posmarować białkiem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (150 stopni) i piec do uzyskania złotego koloru. Wyjąć i wystudzić.
Masa pomarańczowa
- 2 cytryny
- 3 pomarańcze
- 500 g cukru
- 1/8 l wody
- 100 g migdałów
Z cukru i wody ugotować gęsty syrop do "nitki". Cytryny i pomarańcze opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pestki odrzucić, włożyć do syropu, gotować na silnym ogniu, aż mada owocowa będzie przezroczysta. W czasie gotowania masę mieszać. Masa powinna być gęsta. Pod sam koniec gotowania dodać płatki migdałów. Letnią masę przełożyć na mazurek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz