Na ciasto
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 3 duże żółtka (białka posłużą do zrobienia bezy)
- pół szklanki cukru
- kostka margaryny (miękka)
- 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią, lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Ciasto zagniatamy, wsadzamy na 30 minut do lodówki. Ciasto wylepiamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, robimy brzegi. Pieczemy ok 15 min.
Jabłka
- 1 kg jabłka
- woda różana
- cynamon,
- goździki (rozgniecione na proszek w moździerzu)
- 2 łyżki cukru,
- cukier waniliowy/esencja z wanilii do smaku
- garść rodzynek
- Na jedno białko, czubata łyżka cukru pudru. Ubijamy składniki mikserem na sztywno.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. W miseczce mieszamy wszystkie składniki i wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok .30 minut. Wyjmujemy ciasto i rozkładamy bezę. Pieczemy jeszcze 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz