19 kwietnia 2015

Szarlotka z bezą


Składniki:

Na ciasto
  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 3 duże żółtka (białka posłużą do zrobienia bezy)
  • pół szklanki cukru
  • kostka margaryny (miękka)
  • 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią, lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
Ciasto zagniatamy, wsadzamy na 30 minut do lodówki. Ciasto wylepiamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, robimy brzegi. Pieczemy ok 15 min. 

Jabłka
  • 1 kg jabłka
  • woda różana
  • cynamon,
  • goździki (rozgniecione na proszek w moździerzu)
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy/esencja z wanilii do smaku
  • garść rodzynek
Beza

  • Na jedno białko, czubata łyżka cukru pudru. Ubijamy składniki mikserem na sztywno. 

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. W miseczce mieszamy wszystkie składniki i wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok .30 minut. Wyjmujemy ciasto i rozkładamy bezę. Pieczemy jeszcze 15 minut. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz