Źródło: Jadłonomia
Składniki:
- 4 bakłażany
- 600 g ziemniaków
- 1 kg mrożonego liściastego szpinaku (ja dałam świeży szpinak)
- 4 średnie cebule
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżki masła + 6 łyżki mąki
- 1 litr mleka
- 300 g sera koziego lub fety (ja dałam imeruli ser)
- gałka muszkatałowa
- sok z cytryny
- cumin
- chili
- cynamon
- sól, pieprz
Bakłażana
pokroić w plastry i posolić, odstawić na bok do czasu aż reszta będzie gotowa.
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, cebulę pokroić w
paski i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać czosnek i smażyć razem przez dwie
minuty, następnie domieszać pomidory, dodać cynamon i dusić
przez 5 - 8 minut na małym ogniu.
Bakłażany
otrzeć papierem kuchennym i podsmażać pod przykryciem po kilka plastrów na
patelni co jakiś czas mieszając, odkładać do głębokiego talerza.
Szpinak
włożyć do małego rondelka i dusić przez kwadrans z przeciśniętymi przez praskę
3 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, chili i cuminem.
Piekarnik
rozgrzać do 220 stopni. Wsypać na patelnię plasterki ziemniaków, posolić,
popieprzyć i smażyć przez kilka minut, następnie wyłożyć nimi dno naczynia
żaroodpornego.
Następnie
na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i na małym ogniu cały czas mieszać aż do
uzyskania jednolitej, złotej masy. Wtedy zwiększyć ogień i cały czas mieszając
trzepaczką dodawać mleko aż do uzyskania gęstego sosu. Wtedy doprawić gałką,
cynamonem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polać połową sosu ziemniaki.
Teraz
już tylko układamy w piekarniku. Na ziemniaki polane sosem śmietanowym położyć
bakłażany w pomidorach, następnie polać je pozostałym sosem, położyć na nim
szpinak a całość pokruszyć serem i wsunąć do piekarnik. Piec 25-30 minut
bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz