27 grudnia 2012

Zielona musaka


Źródło: Jadłonomia

Składniki:


  • 4 bakłażany
  • 600 g ziemniaków
  • 1 kg mrożonego liściastego szpinaku (ja dałam świeży szpinak)
  • 4 średnie cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżki masła + 6 łyżki mąki
  • 1 litr mleka
  • 300 g sera koziego lub fety (ja dałam imeruli ser)
  • gałka muszkatałowa
  • sok z cytryny
  • cumin 
  • chili
  • cynamon
  • sól, pieprz

Bakłażana pokroić w plastry i posolić, odstawić na bok do czasu aż reszta będzie gotowa. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, cebulę pokroić w paski i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać czosnek i smażyć razem przez dwie minuty, następnie domieszać pomidory, dodać cynamon i dusić przez 5 - 8 minut na małym ogniu.

Bakłażany otrzeć papierem kuchennym i podsmażać pod przykryciem po kilka plastrów na patelni co jakiś czas mieszając, odkładać do głębokiego talerza.

Szpinak włożyć do małego rondelka i dusić przez kwadrans z przeciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, chili i cuminem.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wsypać na patelnię plasterki ziemniaków, posolić, popieprzyć i smażyć przez kilka minut, następnie wyłożyć nimi dno naczynia żaroodpornego.

Następnie na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i na małym ogniu cały czas mieszać aż do uzyskania jednolitej, złotej masy. Wtedy zwiększyć ogień i cały czas mieszając trzepaczką dodawać mleko aż do uzyskania gęstego sosu. Wtedy doprawić gałką, cynamonem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polać połową sosu ziemniaki.

Teraz już tylko układamy w piekarniku. Na ziemniaki polane sosem śmietanowym położyć bakłażany w pomidorach, następnie polać je pozostałym sosem, położyć na nim szpinak a całość pokruszyć serem  i wsunąć do piekarnik. Piec 25-30 minut bez przykrycia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz