27 grudnia 2012

Piernik


źródło: Kwestia smaku

Składniki:
• 250 g masła
• 500 g (2 szklanki) brązowego lub białego cukru 
• 4 łyżki miodu
• 4 łyżki powideł śliwkowych
• 8 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej (użyłam swojej przyprawy gdzie wymieszałam cynamon, zmielone goździki, kardamon, pieprz czarny, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, imbir)
• 2 łyżeczki cynamonu
• 4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 4 pełne łyżki kawy zbożowej (ja dałam 4 łyżki kawy normalnej)
• 500 ml (2 szklanki) mleka
• 4 jajka
• 600 g (3,5 szklanki) mąki pszennej 

Przełożenie:
• kilka łyżek powideł śliwkowych 

Polewa:
• 0,5 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36% (ja dałam 20% i też się udało)
• 2 łyżeczki kawy zbożowej ( ja dałam kawę normalną)
• 200 g mlecznej i gorzkiej czekolady 


Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę posmarować tłuszczem i wysypać mąką (wysypałam mąką kukurydzaną).
W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.
Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę pogotować na małym ogniu.

Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz