źródło: Kwestia smaku
Składniki:
• 250 g masła
• 500 g (2
szklanki) brązowego lub białego cukru
• 4 łyżki miodu
• 4 łyżki powideł
śliwkowych
• 8 łyżeczki
przyprawy korzennej lub piernikowej (użyłam swojej przyprawy gdzie wymieszałam cynamon, zmielone goździki, kardamon, pieprz czarny, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, imbir)
• 2 łyżeczki
cynamonu
• 4 łyżeczki sody
oczyszczonej
• 4 pełne łyżki
kawy zbożowej (ja dałam 4 łyżki kawy normalnej)
• 500 ml (2
szklanki) mleka
• 4 jajka
• 600 g (3,5
szklanki) mąki pszennej
Przełożenie:
• kilka łyżek
powideł śliwkowych
Polewa:
• 0,5 szklanki
śmietanki kremówki 30% - 36% (ja dałam 20% i też się udało)
• 2 łyżeczki kawy
zbożowej (
ja dałam kawę normalną)
• 200 g mlecznej
i gorzkiej czekolady
Piekarnik
nagrzać do 175 stopni. Formę posmarować
tłuszczem i wysypać mąką (wysypałam mąką kukurydzaną).
W
szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać
miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Podgrzewać
jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z
ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę
zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie
wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę,
najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej
grudek mąki.
Masę
wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do
piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć
z piekarnika i ostudzić.
Po
całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można
bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich
powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę
pogotować na małym ogniu.
Przełożony
piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać
kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki
czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy
aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w
pojemniku na ciasto z pokrywą
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz