- 3 bakłażany
- 1 kg szpinaku (świerzego)
- 4 pomidory
- 300 - 400 g czerwonej fasoli (może być z puszki)
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki pasty pomidorowej
- cumin
- chili
- sól, pieprz
- oliwa
- ser sulguni do posypania
- ryż do podania
Cebulkę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na oliwie z 2 ząbkami czosnku do momentu aż cebulka się zeszkli. Przełożyć do garnka.
Następnie bakłażana pokrojonego w plasterki smażymy pod przykryciem do momentu kiedy zmięknie, wtedy dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę, smażymy aż pomidory się uduszą. Bakłażana i pomidory przekładamy do garnka.
Szpinak posiekany smażymy na patelni z czosnkiem. Dodajemy cumin. Kiedy szpinak zmięknie, dodajemy go wraz z fasolką (może być z puszki, ja dodałam fasolkę która mi została w nadmiarze po przyrządzaniu Chili con carne ) dodajemy do reszty warzyw.
Teraz wszystkie warzywa chwilkę dusimy, dodajemy pastę pomidorową i doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, możemy dodać np. zioła prowansalskie).
Podajemy z ryżem posypane serem sulguni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz