20 grudnia 2012

Warzywnie i pożywnie

 Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 1 kg szpinaku (świerzego)
  • 4 pomidory
  • 300 - 400 g czerwonej fasoli (może być z puszki)
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki pasty pomidorowej
  • cumin
  • chili
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • ser sulguni do posypania
  • ryż do podania
Przygotowanie
Cebulkę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na oliwie z 2 ząbkami czosnku do momentu aż cebulka się zeszkli. Przełożyć do garnka.
Następnie bakłażana pokrojonego w plasterki smażymy pod przykryciem do momentu kiedy zmięknie, wtedy dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę, smażymy aż pomidory się uduszą. Bakłażana i pomidory przekładamy do garnka.
Szpinak posiekany smażymy na patelni z czosnkiem. Dodajemy cumin. Kiedy szpinak zmięknie, dodajemy go wraz z fasolką  (może być z puszki, ja dodałam fasolkę która mi została w nadmiarze po przyrządzaniu Chili con carne ) dodajemy do reszty warzyw.
Teraz wszystkie warzywa chwilkę dusimy, dodajemy pastę pomidorową i doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, możemy dodać np. zioła prowansalskie).

Podajemy z ryżem posypane serem sulguni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz