Składniki:
- 1 kg mąki,
- 25 dkg. tłuszczu ( margaryny ),
- 10 dkg. drożdży,
- 0,5 l mleka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 5 jaj
- zapachy: rumowy, arakowy, waniliowy,
- skórka pomarańczowa,
- rodzynki.
Mąkę przesiać. Drożdże
rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać trochę cukru i mąki. Wymieszać.
Pokryć mąką. Jak zacznie rosnąć wlać w dołek do mąki. Zasypać i czekać aż
będzie rosło. Wcześniej utrzeć jaja z cukrem (oddziel od 3 jajek białka - będą
później potrzebne do posmarowania ciasta z góry). Wlać na
drożdże utarte jaja i mleko ciepłe - wyrabiać dodając zapachy i skórkę z
rodzynkami, następnie dolać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż ciasto zacznie
odchodzić od ręki. Piec 45 min.
150-175 stopni w nagrzanym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz