Gruzińskie placuszki z maki kukurydzinej, dodawane jako dodatek często zastępujący chleb podczas obiadu. Przepis dostałam od zaprzyjazionej gruzinki. Placuszki były boskie. PYCHA !
Składniki:
- 0,5 kg mąki kukurydzanej
- 2-3 szkl. ciepłej, przegotowanej wody (ilość wody zależy od jakości i chłonności mąki)
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- 300 gr sera imeruli, sulguni
Wsypać do miski mąkę
kukurydzaną, sodę i sól. Wlać ciepłą wodę i szybko mieszać aż do
połączenia w jednorodną masę.
Dodać pokruszony ser.
Z ciasta formować placuszki grubości około 1 cm. Najlepsze placuszki są te usmażone na patelni z niewielką ilością oleju/oliwy. Najpierw smażymy placki pod
przykryciem, potem przekręcamy je na drugą stronę i dosmażamy bez przykrycia na złoty kolor.
Ja swoje placku upiekłam w piekarniku, też były pyszne :P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz