27 grudnia 2012

Mczadi - gruzińskie palcuszki kukurydziane

Gruzińskie placuszki z maki kukurydzinej, dodawane jako dodatek często zastępujący chleb podczas obiadu. Przepis dostałam od zaprzyjazionej gruzinki. Placuszki były boskie. PYCHA !



Składniki:
  • 0,5 kg mąki kukurydzanej
  • 2-3 szkl. ciepłej, przegotowanej wody (ilość wody zależy od jakości i chłonności mąki)
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 300 gr sera imeruli, sulguni


Wsypać do miski mąkę kukurydzaną, sodę i sól. Wlać ciepłą wodę i szybko mieszać aż do połączenia w jednorodną masę. Dodać pokruszony ser

Z ciasta formować placuszki grubości około 1 cm. Najlepsze placuszki są te usmażone na patelni z niewielką ilością oleju/oliwy. Najpierw smażymy placki pod przykryciem, potem przekręcamy je na drugą stronę i dosmażamy bez przykrycia na złoty kolor. 

Ja swoje placku upiekłam w piekarniku, też były pyszne  :P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz