18 grudnia 2012

Wspólne gotowanie - odsłona 5

W sobotę podczas spotkania, w którym uczestniczyli wolontariusze obecnie przebywający w Gruzji, urządziliśmy sobie wspólne gotowanie :)

1. Risotto z karmelizowaną gruszką (inspiracja zaczerpnięta z Mirabelkowy blog)


Składnik (dla 6 osób)

  • 250 g ryżu do risotto,
  • 3 duże gruszki,
  • 600 ml bulionu drobiowego,
  • ok. 150 ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne),
  • 5 łyżeki grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • ok. 80g sera camembert lub brie, (ja dałam sulguni ser)
  • 2 solidne łyżki masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • ćwierć łyżeczki cynamonu,
  • 2-3 goździki,
  • 1 mała łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • pieprz,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek


1.Gruszki umyć, przeciąć na ćwiartki, usunąć środek, a miąższ razem ze skórką pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać gruszki, chwilę smażyć, wsypać cukier i smażyć, mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować. Doprawić odrobiną cynamonu, roztartymi goździkami, imbirem i pieprzem.


2.W rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem roztopić drugą łyżkę masła. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, aż stanie się szklisty. Ostrożnie wlać wino i mieszając, poczekać aż płyn odparuje. Następnie dodawać porcjami bulion i gotować na maleńkim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy (w razie potrzeby dać więcej bulionu, jego ilość zależy od gatunku ryżu).


3. Dodać gruszki, orzechy i pokrojony ser. Na koniec doprawić pieprzem i wymieszać.

2.Chilli con carne (Łasuch w kuchni)



Składniki (5 - 6 porcji)

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 400g ugotowanej czerwonej fasoli 
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 papryczki chilli drobno pokrojona
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej roślinny/ oliwa z oliwek
  • mielonego kminu rzymskieg(kumin) 
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz
  • chilli w proszku


Fasolę zalej dzień wcześniej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia zalej fasolę nową wodą i gotuj 1,5 godziny. Fasolę posól pod koniec gotowania.

Na patelni  na oleju usmaż cebulę na oleju. Podczas smażenia dodaj kmin rzymski i czosnek i smaż jeszcze przez chwile pilnując, żeby czosnek się nie przypalił. Do smażącej się cebuli i czosnku dodaj mielone mięso wołowe, drobno posiekane chilli i paprykę i smaż aż do zrumienienia się wołowiny. Dodaj pomidory z puszki oraz pozostałe przyprawy poza kminem rzymskim i duś przez mniej więcej 20 - 30 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Na sam koniec, kilka minut przed końcem gotowania dodaj ugotowaną fasolkę.  Pogotuj jeszcze kilka minut, żeby smaki się połączyły



3. Czekoladowe ciasto -Mississippi Mud Cake (Moje wypieki)




Składniki:

  •  250 g masła
  •  250 g gorzkiej czekolady
  •  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  •  180 ml wody
  •  300 g mąki pszennej
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  pół łyżeczki proszku do pieczenia
  •  70 g kakao
  •  250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
  •  4 jajka
  •  120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
  •  2 łyżki oleju



Polewa:

  •  250 g gorzkiej czekolady
  •  120 g śmietany kremówki


Formę do ciast wysmaruj masłem, wyłuż papierem (spód i boki).

W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml wody, masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką łyżką do uzyskania gładkiego kremu. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

Do miseczki wsypać mąkę razem z kakao, proszkiem i sodą i zmieszać z cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem i stopniowo wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.

 Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się krócej). Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Nożem poszatkować czekoladę na polewę i umieścić ją razem ze śmietanką nad kąpielą wodną. Wymieszać, do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy. Kiedy polewa będzie letnia, rozsmarować ją na Mud Cake, pokrywając całkowicie jego powierzchnię (boki również).

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz