1. Risotto z karmelizowaną gruszką (inspiracja zaczerpnięta z Mirabelkowy blog)
Składnik (dla 6 osób)
- 250 g ryżu do risotto,
- 3 duże gruszki,
- 600 ml bulionu drobiowego,
- ok. 150 ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne),
- 5 łyżeki grubo posiekanych orzechów włoskich,
- ok. 80g sera camembert lub brie, (ja dałam sulguni ser)
- 2 solidne łyżki masła,
- 1 łyżka cukru,
- ćwierć łyżeczki cynamonu,
- 2-3 goździki,
- 1 mała łyżeczka świeżo startego imbiru,
- pieprz,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
1.Gruszki umyć,
przeciąć na ćwiartki, usunąć środek, a miąższ razem ze skórką pokroić w niezbyt
drobną kostkę. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać gruszki, chwilę smażyć,
wsypać cukier i smażyć, mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować. Doprawić
odrobiną cynamonu, roztartymi goździkami, imbirem i pieprzem.
2.W rondlu lub
głębokiej patelni z grubym dnem roztopić drugą łyżkę masła. Wsypać suchy ryż,
chwilę smażyć, aż stanie się szklisty. Ostrożnie wlać wino i mieszając,
poczekać aż płyn odparuje. Następnie dodawać porcjami bulion i gotować na
maleńkim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie
miękki i kremowy (w razie potrzeby dać więcej bulionu, jego ilość zależy od
gatunku ryżu).
3. Dodać gruszki, orzechy i pokrojony ser. Na koniec
doprawić pieprzem i wymieszać.
2.Chilli con carne (Łasuch w kuchni)
Składniki (5 - 6 porcji)
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
- 400g ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- puszka pokrojonych pomidorów
- 2 papryczki chilli drobno pokrojona
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej roślinny/ oliwa z oliwek
- mielonego kminu rzymskieg(kumin)
- papryka słodka w proszku
- pieprz
- chilli w proszku
Na patelni na oleju usmaż cebulę na oleju. Podczas smażenia dodaj kmin rzymski i
czosnek i smaż jeszcze przez chwile pilnując, żeby czosnek się nie przypalił. Do smażącej się cebuli i czosnku dodaj
mielone mięso wołowe, drobno posiekane chilli i paprykę i smaż aż do
zrumienienia się wołowiny. Dodaj pomidory z puszki oraz pozostałe
przyprawy poza kminem rzymskim i duś przez mniej więcej 20 - 30 minut,
mieszając od czasu do czasu, żeby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby
dolej odrobinę wody. Na sam koniec, kilka minut przed końcem
gotowania dodaj ugotowaną fasolkę. Pogotuj jeszcze
kilka minut, żeby smaki się połączyły
3. Czekoladowe ciasto -Mississippi Mud Cake (Moje wypieki)
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 180 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
- 4 jajka
- 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
- 2 łyżki oleju
Polewa:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 120 g śmietany kremówki
Formę do ciast wysmaruj masłem, wyłuż papierem (spód i boki).
W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml wody, masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką łyżką do uzyskania gładkiego kremu. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
Do miseczki wsypać mąkę razem z kakao, proszkiem i sodą i zmieszać z cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem i stopniowo wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.
Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się krócej). Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Nożem poszatkować czekoladę na polewę i umieścić ją razem ze śmietanką nad kąpielą wodną. Wymieszać, do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy. Kiedy polewa będzie letnia, rozsmarować ją na Mud Cake, pokrywając całkowicie jego powierzchnię (boki również).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz