Risotto z pomidorami
(dla 4 osób)
- 400 g ryżu,
- 2 cebulki małe (pokrojone w kostkę)
- 2 ząbki czosnku (posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 6 pomidorów (pokrojone drobno w kostkę. Można sparzyć pomidory i obrać je ze skóry, ale ja tego nie zrobiłam)
- ser sulguni
- łyżka masła
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 0,5 szkl. białego wina
- sól, pieprz do smaku
- oregano
- czarnuszka
- oliwa
W garnuszku na łyżce masła zeszklić ryż. Dodać wino i gotować przez około 1- 2 minuty aż cały alkohol wyparuje. Wlać 1/2 szklanki bulionu i gotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Wówczas dodać kolejną porcję bulionu (1/2 szklanki) i gotować dalej - tak jak poprzednio. Risotto gotować aż ryż będzie miękki przez około 17 - 20 minut dodając resztę bulionu. W razie konieczności dodać więcej bulionu lub wody, tak aby na koniec powstał gęsty sos.
Na patelni z oliwą zeszklić cebulkę, dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory i smażyć aż do rozpadnięcia.
Risotto odstawić z ognia, dodać pomidory i tarty ser sulguni. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano (można dodać bazylię/pietruszkę).Wymieszać, przykryć i odstawić na 2 minuty.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz