1. Spaghetti Bologna
- 1 kg mielonej wołowiny,
- 1 szklanka białego wina
- 3 cebulki pokrojone bardzo drobno i jedna cała obrana ze skórki,
- 3 średniej wielkości marchewki
- 2 selery naciowe/ lub 1 zwykły (jest to bardzo ważny składnik, jednak w Gruzji ciężko je znaleźć, dlatego niestety musiałam go pominąć),
- 1 duża, lub 2 małe puszki pomidorów w całości,
- 6 pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w drobną kostkę
- sól do smaku
- pieprz
- cumin
- spaghetti
- ser parmezan (ja dałam Sulguni) do posypania.
1. Pokrój w kostkę marchewki i seler oraz cebulkę (pamiętając że jedną należy zostawić w całości). Na patelni należy zeszklić cebulkę, dodać marchewkę i selera. Dusić, aż staną się miękkie. Dodać mięso, włożyć całą cebulę. Kiedy mięso zacznie brązowieć, dodać wino. Chwilę smażyć dalej, po czym dodać pomidory z puszki i świeże pomidory. Przyprawić solą, pieprzem, cuminem do smaku. Gotować co najmniej 1 godzinę, a nawet dłużej.
Pod koniec ugotować Spaghetti w osolonej wodzie. Podawać posypane na wierzchu serem.
2. Risotto ze szpinakiem
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki masła
- 1 cebulki zeszklone na maszle
- szklanka ryżu
- pół szklanki wina białego
- 1 kg szpinaku
- sól, pieprz do smaku
- ser Sulguni
Wykonanie
3 Migdałowe ciasto czekoladowe
- 360 g cukru
- 10 jajek
- 400 g ciemnej czekolady dobrej jakości
- 200 g masło
- 200 g mąka migdałowa
- 150 g mąka pszenna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj przestudzoną czekoladę i obie mąki z proszkiem. Na koniec dodaj powoli ubite w odzielnej misce białka. Wylej do natłuszczonej blachy i piecz ok 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz