Ciasto
- 250 g masła
- 6 szkl. mąki (lub więcej)
- 200 g - Matsoni (w Polsce można go spróbować zastąpić mlekiem zsiadłym, kefirem, jogurtem greckim)
- 1 łyżeczka sody (wymieszanej z jogurtem)
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- 5 gr drożdży
- 1 kg sera imeruli (u nas wymieszać tłusty twaróg z serem feta, lub fetę z mozzarellą, ser powinien być słony)
- 1 jajko
Ser starty na tarce mieszamy z jajkiem.
Z ciasta odrywamy średniej wielkości kulki i rozwałkowujemy na płasko. Na środek dodajemy farsz. Robimy duży placek. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy do zarumienienia z obu stron.
Smacznego !
Krótki film jak robi się Khachapuri zamieściłam wyżej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz