Chinkali (na ok 100 sztuk)
Ciasto
- 1,2 kg mąki,
- ok. 2 szklanki wody (nawet trochę więcej),
- szczypta soli,
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 5 cebulek średniej wielkości
- kolendra, pietruszka do smaku
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki chilli
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 szkl. bulionu wołowego/ lub wody
- 1 kg sera sulguni startego na tarce
Nadzienie:
1. Mięso mieszamy z cebulą drobno posiekaną, dodajemy przyprawy. Na końcu dolewamy wodę/bulion ( tyle ile wchłonie mięso) i wszystko dokładnie mieszamy.
2. Ser ścieramy na tarce.
Ciasto:
Mąkę mieszamy z solą, a następnie zagniatamy stopniowo dodając ciepłą wodę, tak żeby ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto powinno dawać się dość cienko rozwałkować i lepić z niego pierożki.
Ciasto rozwałkowujemy, dość grubo, a następnie szklanką wycinamy koła i każde wałkujemy cienko na okrągły placek. Na środek nakładamy łyżkę farszu i lepimy pierożki, ewentualny nadmiar ciasta u góry odrywamy. Osoloną wodę należy zagotować. Chinkali gotujemy ok. 15-20 min. W środku wytworzy się bulion. Chinkali jemy w następujący sposób, chwytamy za "ogonek" nadgryzamy i wypijamy bulion, a następnie zjadamy resztę chinkali ze smakiem. Chinkali z serem jemy w podobny sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz