19 listopada 2012

Cooking club - Chinkali

W piątek na ostatnim cooking clubie, uczyliśmy się przyrządzać gruzińskie chinkali :), zarówno w wersji z mięsem, jak i serem sulguni ... PYCHA !









 Chinkali (na ok 100 sztuk)

Ciasto

  • 1,2 kg mąki,
  • ok. 2 szklanki wody (nawet trochę więcej),
  • szczypta soli,
Nadzienie mięsne
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 
  • 5 cebulek średniej wielkości
  • kolendra, pietruszka do smaku 
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli
  • 1/2 łyżeczki kminku 
  • 1 szkl. bulionu wołowego/ lub wody
Nadzienie z serem

  • 1 kg sera sulguni startego na tarce

Nadzienie:
1. Mięso  mieszamy z cebulą drobno posiekaną, dodajemy przyprawy. Na końcu dolewamy wodę/bulion ( tyle ile wchłonie mięso) i wszystko dokładnie mieszamy.

2. Ser ścieramy na tarce.

Ciasto:
Mąkę mieszamy z solą, a następnie zagniatamy stopniowo dodając ciepłą wodę, tak żeby ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto powinno dawać się dość cienko rozwałkować i lepić z niego pierożki.

Ciasto rozwałkowujemy, dość grubo, a następnie szklanką wycinamy koła i każde wałkujemy cienko na okrągły placek. Na środek nakładamy łyżkę farszu i lepimy pierożki, ewentualny  nadmiar ciasta u góry odrywamy. Osoloną wodę należy zagotować. Chinkali gotujemy ok. 15-20 min. W środku wytworzy się bulion. Chinkali jemy w następujący sposób, chwytamy za "ogonek" nadgryzamy i wypijamy bulion, a następnie zjadamy resztę chinkali ze smakiem. Chinkali z serem jemy w podobny sposób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz