14 listopada 2012

Kasza gryczana ze szpinakiem


Kasza gryczana ze szpinakiem
(dla 4 osób przepis)

  • 2 szkl. kaszy
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 2 kg szpinaku
  • 6-7 pomidorków 
  • 3 cebulki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 papryczki chilli
  • 250 g jogurtu Matsoni (gruziński jogurt podobny do greckiego/bałkańskiego)
  • ser sulguni
  • kumin
  • gruzińskie przyprawy
  • sól, pieprz
Kaszę zalać wodą tak by poziom wody był 1 cm nad kaszą. Dodać łyżkę masła, łyżkę oliwy i posolić. Gotować aż kasza wchłonie wodę, a następnie wstawić na ok. 10-15 min. do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.

Na oliwie zeszklić cebulkę (pokrojoną w kostkę), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dodać pokrojony szpinak. Na oddzielnej patelni podsmażyć pomidory, pokrojone w kostkę. Kiedy szpinak się ugotuje, dodać pomidory. Chwilkę podsmażyć i dodać jogurt. Doprawić kuminem, pieprzem i przyprawami takimi jakie lubimy (ja użyłam tajemniczych gruzińskich przypraw). Dodać starty na tarce ser sulguni. Dodałam sól do smaku.

Do szpinaku dodać uprażoną kaszę, wymieszać i zajadać ze smakiem.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz