Kasza gryczana ze szpinakiem
(dla 4 osób przepis)
- 2 szkl. kaszy
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 2 kg szpinaku
- 6-7 pomidorków
- 3 cebulki
- 4 ząbki czosnku
- 3 papryczki chilli
- 250 g jogurtu Matsoni (gruziński jogurt podobny do greckiego/bałkańskiego)
- ser sulguni
- kumin
- gruzińskie przyprawy
- sól, pieprz
Na oliwie zeszklić cebulkę (pokrojoną w kostkę), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dodać pokrojony szpinak. Na oddzielnej patelni podsmażyć pomidory, pokrojone w kostkę. Kiedy szpinak się ugotuje, dodać pomidory. Chwilkę podsmażyć i dodać jogurt. Doprawić kuminem, pieprzem i przyprawami takimi jakie lubimy (ja użyłam tajemniczych gruzińskich przypraw). Dodać starty na tarce ser sulguni. Dodałam sól do smaku.
Do szpinaku dodać uprażoną kaszę, wymieszać i zajadać ze smakiem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz