Wczoraj na urodziny Flo (wolontariuszki z Francji ), upiekłam w ramach prezentu Brownie z dulce de leche, na który przepis znalazłam na blogu Kuchnia pełna smaków.
Składniki:
- 120g masła + masło do wysmarowania formy
- 170 g dobrej jakości gorzkiej czekolady połamanej na kawałki (dałam z kawałkami orzechów)
- 1/4 szklanki niesłodzonego ciemnego kakao
- 3 duże/4 małe jajka w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam cukier waniliowy)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka prażonych orzechów włoskich (dałam mniej)
- 1 szklanka dulce de leche/ kremu krówkowego/ kajmaku
Wykonanie
Rozgrzej
piekarnik do 180°C. Wysmaruj masłem kwadratową blachę
o boku 20cm i wyłóż papierem do pieczenia (z braku papieru oprószyłam mąką :).
W średniej wielkości rondlu rozpuścić masło.
Dodaj czekoladę i mieszaj bez przerwy na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdejmij
z ognia, dodaj kakao i wymieszaj na gładką masę. Dodaj jajka jedno
po drugim, a następnie wmieszaj cukier, wanilię i mąkę.
Następnie dodaj orzechy.
Wlej połowę ciasta do formy. Nałóż porcje
kajmaku wielkości śliwek na ciasto w równej odległości od siebie, zużywając połowę masy, a następnie delikatnie przeciągnij po niej nożem. Rozsmaruj na wierzchu
resztę ciasta z czekoladą, po czym nałóż łyżką pozostały kajmak i rozsmaruj go
ostrożnie jak poprzednio.
Według przepisu powinno się piec 45 minut, ale ja piekłam 15 minut, (tutaj w Gruzji mają ekspresowe piekarniki ;). Powinno się piec do momentu, aż ciasto pośrodku lekko się zetnie.
Wyjmij z piekarnika i
pozostaw do całkowitego ostygnięcia i zajadaj ze smakiem.
Smacznego!
A poniżej kilka zdjęć z urodzinowej supry :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz