10 października 2012

Ciasto czekoladowe z cukinią

Będąc jeszcze w domu upiekłam ciasto z cukinii z czekoladą, które trochę przypominało w konsystencji brownie. Ciasto zdrowe ! no bo przecież ma cukinię :P jest bardzo dobre warto je upiec.

Źródło: Moje wypieki


    Składniki:
  1. 115 g miękkiego masła
  2. pół szklanki oleju
  3. 250 g drobnego cukru do wypieków
  4. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  5. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  6. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. szczypta soli
  8. 2 duże jajka
  9. pół jogurtu naturalnego
  10. 300 g mąki pszennej
  11. 60 g kakao
  12. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie, ja pominełam)
  13. 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  14. 60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

  15. Polewa czekoladowa:
  16. 100 g gorzkiej czekolady
  17. 40 g masła


Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować. Dodawać mąkę na przemian z jogurtem, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i czekoladę, wymieszać.

Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz