Źródło: Moje wypieki
- 115 g miękkiego masła
- pół szklanki oleju
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- pół jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie, ja pominełam)
- 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
- 60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Składniki:
Polewa czekoladowa:
Masło zmiksować na
jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier,
wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie
przestając miksować. Dodawać mąkę na
przemian z jogurtem, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać
cukinię i czekoladę, wymieszać.
Blachę
o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, ostudzić.
Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Czekoladę roztopić w
kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz