3 października 2012

Pasztet z cukini

Uwielbiam pasztet z selera, który robi moja mama, ale ten to niebo w gębie !!!. Odkąd znalazłam ten przepis na blogu Na Grabinie, jest pieczony prawie codziennie :)


Pasztet z cukinii (wersja zmodyfikowana)
  • 2 średnie cukinie 
  • 3-4 cebule (takie większe)
  • 1,5 szkl. bułki tartej
  • 4 jaka
  • 20 dag żółtego sera (ja daje najczęściej ser Kefalotiri - smakiem przypomina parmezan, wymieszany ze zwykłym żółtym serem)
  • 3/4 szkl. oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki kuminu i pół łyżeczki garam masala/ arabska przyprawa 7 smaków.


Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. Cukinię nie obraną, ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w kostkę, ser ścieram na grube wiórki. Wszystkie składniki  mieszam, a następnie masę przekładam do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą.
Piekę 1.5 h.


1 komentarz:

  1. Mój faworyt :) Dodatkowo łatwy w przygotowaniu i zdrowy :) zdecydowanie coś dla mnie!!

    OdpowiedzUsuń