Pasztet z cukinii (wersja zmodyfikowana)
- 2 średnie cukinie
- 3-4 cebule (takie większe)
- 1,5 szkl. bułki tartej
- 4 jaka
- 20 dag żółtego sera (ja daje najczęściej ser Kefalotiri - smakiem przypomina parmezan, wymieszany ze zwykłym żółtym serem)
- 3/4 szkl. oleju
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki kuminu i pół łyżeczki garam masala/ arabska przyprawa 7 smaków.
Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. Cukinię nie obraną, ścieram na tarce o
dużych oczkach. Cebulę kroję w kostkę, ser ścieram na grube
wiórki. Wszystkie składniki mieszam, a następnie masę
przekładam do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą.
Piekę 1.5 h.
Mój faworyt :) Dodatkowo łatwy w przygotowaniu i zdrowy :) zdecydowanie coś dla mnie!!
OdpowiedzUsuń