8 października 2015

Dżem śliwkowo - czekoladowo - orzechowy



Składniki:

  • 3 kg śliwek 
  • 1,5 kg cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g ciemnego kakao
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g orzechów laskowych
Składniki:

1. Dojrzałe śliwki umyć, przepołowić i wyjąć z nich pestki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
2. Orzechy laskowe wyłuskać i podpiec przez chwilę w piekarniku. Zawinąć w ścierkę i pocierać w dłoniach, by pozbyć się łusek. Oczyszczone orzechy zemleć.
3. Śliwki smażyć w szerokim rondlu ok. 2 godzin. Po tym czasie dodać cukier i ponownie smażyć do momentu odparowania nadmiernej ilości soku.
4. Około 1 litr śliwek przełożyć do garnka. Dołożyć zmielone orzechy i blenderem zmiksować na gładką masę.
5. Do masy dodać kakao, cukier waniliowy oraz kostki czekolady. Dokładnie wymieszać.
6. Masę orzechową połączyć z resztą śliwek i przez chwilę razem gotować. Powstały dżem przełożyć do gorących słoików (słoiki postawione dnem do góry, chwilę trzymam w piekarniku nastawionym na 100 stopni). Otulić grubym kocem i zostawić do wystygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz