3 marca 2013

Cytrynowo-musztardowa soczewica z jajkami zaathar

Składniki ( źródło: Podróże kulinarne)

  • 1 szklanka soczewicy puy (może być zielona lub brązowa),
  • 2 listki laurowe,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 duża cebula, posiekana,
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana,
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę,
  • 3 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 puszka pomidorów, posiekanych lub w sezonie 6 pomidorów lima,
  • 100 ml bulionu warzywnego (pominęłam),
  • starta skórka z 1 cytryny oraz sok z 1/2,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 4 czubate łyżki śmietany kremówki,
  • 4 łyżki, posiekanej natki pietruszki,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól do smaku (dla mnie w tym daniu zbędna).
  • 4 jajka

Przyprawa zaathar:

  • 1 łyżka nasion sezamu,
  • 1 łyżka sumaku,
  • 1 łyżka listków tymianku,
  • 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej


Soczewicę wsypać do garnka, dodać listki laurowe, zalać 3 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do małego, częściowo przykryć, wolno gotować 25 minut lub aż soczewica będzie miękka. Nadmiar płynu ewentualnie odcedzić, chociaż w zasadzie nie powinno być to potrzebne. W czasie gotowania niemal cała woda powinna się wchłonąć.
Jajka włożyć do rondelka, zalać wodą i zagotować. Od momentu zagotowania gotować 6 minut, następnie wyjąć i schodzić w zimnej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, smażyć 10 minut lub aż zmięknie i się zrumieni, od czasu do czasu mieszać. Włożyć seler i czerwoną paprykę, smażyć 3 minuty, dodać czosnek, smażyć 1 minutę, 2-3 razy zamieszać. Następnie dodać pomidory, sok i skórkę z cytryny, musztardę śmietanę, soczewicę oraz bulion. Ja bulionu nie dodałam z uwagi na użycie pomidorów z puszki, które już i tak zawierają płyn. Gotować 2-3 minuty, aż całość dobrze się podgrzeje, a pomidory zmiękną.
W tym czasie przygotować zaathar: sezam prażyć 2-3 minuty na suchej patelni na średnim ogniu, aż nabierze jasnobrązowego koloru, kilka razy zamieszać. Zdjąć z ognia, w małej misce wymieszać z pozostałymi składnikami.
Jajka obrać, obtoczyć w zaatharze. Resztę przyprawy można przechować w lodówce, w szczelnym pojemniki, do trzech tygodni.
Soczewicę doprawić solą i pieprzem, dodać natkę, wymieszać. Rozłożyć na talerze. Jajka przekroić wzdłuż na pół, na każdej porcji położyć po dwie połówki, podawać.


2 komentarze:

  1. Świetna potrawa i ogólnie cały blog ciekawy ;-) aż ciekawi mnie jak to może smakować i chyba spróbuję coś takiego zrobić sama według przepisu tylko ciekawe czy mi wyjdzie jak należy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i bardzo się cieszę że mój blog Ci się podoba. Ta potrawa jest pyszna, polecam każdemu żeby wypróbował ten przepis bo jest tego wart. I nie ma co się obawiać że może nie wyjść, bo jest bardzo prosta w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń