3 marca 2013

Polski cooking club

Pierogi z mięsem


Ciasto
  • 1 kg mąki
  • sól
  • jajko
  • letnia woda
  • oliwa
Farsz:
  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
Zagniatam ciasto. Powinno być zwarte. W razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub doleć wody aż do uzyskania sprężystej konsystencji. Podsypuję mąką od strony wałka (używam drewnianego). Wycinam okręgi za pomocą obręczy 8 cm.
Cebulę  pokrojoną w kostkę przesmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać czosnek. Dodać surowe, mielone mięso i smażyć. Przyprawy: sól, pieprz, gałka i inne. ( Jak za suchy farsz dolej wody.)      

1     Pierogi ze szpinakiem
       
       Ciasto
  • 1 kg mąki
  • sól
  • jajko
  • letnia woda
  • oliwa
Farsz:
  • 2 kg świeżego szpinaku
  • 400 g sera sulguni
  • 3 łyżki matsoni/jogurtu greckiego
  • 4 cebula
  • 10 ząbki czosnku
  • ok. 8 łyżki masła
  • ok. 8 łyżek oleju
  •  sól i pieprz do smaku
  • kumin, garam masala

Szpinak dokładnie opłukać, poodrywać liście od łodyżek, pokroić (nie za drobno). Rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło. Pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić, Dodać czosnek i chwilkę podsmażać. Następnie dodawać porcjami szpinak, mieszając co jakiś czas.  Smażyć aż woda całkowicie odparuje. Dodać jogurt i ser. Doprawić solą i pieprzem do smaku

Przepis na ciasto jak wyżej 

1       Pierogi ruskie

Ciasto
  • 1 kg mąki
  • sól
  • jajko
  • letnia woda
  • oliwa
   Farsz
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 2 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 jajka
  • kilkanaście listków świeżej lub suszonej mięty porwanych palcami na małe kawałki
Przepis na ciasto jak wyżej 
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na oleju.  Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, dobrze studzimy i przeciskamy razem z serem przez praskę, maszynkę do mięsa lub gnieciemy tłuczkiem. Przyprawiamy dobrze solą i pieprzem, dodajemy cebulę, jajko i miętę. Dokładnie mieszamy i lepimy kulki, którym nadajemy kształt wrzeciona.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz