- 1 kg mąki
- sól
- jajko
- letnia woda
- oliwa
Farsz:
- 1 kg mięsa mielonego wołowego
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Gałka muszkatołowa
Zagniatam
ciasto. Powinno być zwarte. W razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub doleć
wody aż do uzyskania sprężystej konsystencji. Podsypuję mąką od strony wałka
(używam drewnianego). Wycinam okręgi za pomocą obręczy 8 cm.
Cebulę
pokrojoną w kostkę przesmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać czosnek.
Dodać surowe, mielone mięso i smażyć. Przyprawy: sól, pieprz, gałka i inne. (
Jak za suchy farsz dolej wody.)
1 Pierogi ze szpinakiem
Ciasto
- 1 kg mąki
- sól
- jajko
- letnia woda
- oliwa
Farsz:
- 2 kg świeżego szpinaku
- 400 g sera sulguni
- 3 łyżki matsoni/jogurtu greckiego
- 4 cebula
- 10 ząbki czosnku
- ok. 8 łyżki masła
- ok. 8 łyżek oleju
- sól i pieprz do smaku
- kumin, garam masala
Szpinak
dokładnie opłukać, poodrywać liście od łodyżek, pokroić (nie za drobno). Rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło. Pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić, Dodać czosnek i chwilkę podsmażać. Następnie dodawać porcjami
szpinak, mieszając co jakiś czas. Smażyć aż woda
całkowicie
odparuje. Dodać jogurt i ser. Doprawić
solą i pieprzem do smaku
Przepis na ciasto jak wyżej
1 Pierogi ruskie
Ciasto
- 1 kg mąki
- sól
- jajko
- letnia woda
- oliwa
Farsz
- 1 kg ziemniaków
- 300 g białego sera
- 2 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz ziołowy
- 2 jajka
- kilkanaście listków świeżej lub suszonej mięty porwanych palcami na małe kawałki
Przepis na ciasto jak wyżej
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na
oleju. Ziemniaki gotujemy w osolonej
wodzie, dobrze studzimy i przeciskamy razem z serem przez praskę, maszynkę do
mięsa lub gnieciemy tłuczkiem. Przyprawiamy dobrze solą i pieprzem, dodajemy cebulę, jajko i miętę. Dokładnie mieszamy i lepimy kulki,
którym nadajemy kształt wrzeciona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz