22 marca 2013

ღომი (Ghomi) i საცივი (Satsivi)


ღომი (Ghomi)
Ghomi jest to danie z kaszy kukurydzanej, o różnorodnej grubości przemiału. które ma konsystencje sztywnej owsianki i smak dość neutralny. Podawany zazwyczaj z serem Sulguni.

Składniki (6-8 osób):
  • 2 szkl. szkl. grubo zmielonej kaszy kukurydzanej
  • 1  szkl. drobno zmielonej kaszy kukurydzanej 
  • 6 szkl. wody
 Grubo zmieloną kaszę kukurydzaną przemywać pod biedzącą wodą, aż woda będzie przejrzysta. Wsypać do naczynia o grubym dnie (objętość garnka powinna być 3 razy większa od kaszy). Zalej ciepłą wodą i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok 1. godziny (może być mniej, lub trochę więcej aż kasza zmięknie). Często mieszać bo się przypali. Jeśli będzie potrzeba dolewać wody, kasza powinna być rzadka. Gdy się rozgotuje, należy stopniowo dodawać kaszę drobno zmieloną. Cały czas intensywnie mieszając, aby nie powstawały grudki. Gotować na małym ogniu stale mieszając, ok. 30 min. Ugotowaną kaszę zdjąć z ognia, lekko odsunąć pokrywkę i odstawić na 5 min. Podawać z serem Sulguni.

 საცივი (Satsivi) z kurczaka 
Satsivi jest to potrawa najczęściej przygotowana z drobiu w sosie orzechowym. 

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 kura ok. 1 kg
  • 500 g orzechy włoskie
  • 3 łyżki przetopionego masła
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno zmielonej mąki kukurydzanej
  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki szafranu
  • 2 łyżeczki uccho suneli (gruzińska przyprawa)
  • 3 łyżki octu winnego białego
  • 0,5 łyżeczka cynamonu
  • szczypta zmielonej czerwonej papryki
  • sól do smaku
  • ciepła woda do sosu
Kurę podzielić na porcje i podsmażyć na maśle. Cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek zmiażdżyć w moździerzu. Orzechy przesmażyć na patelni, przestudzić, zmielić na drobno w maszynce do mięsa. Do zmielonych orzechów dodaj cebulę i czosnek. Wszystko razem ugnieść ręką, by orzechy puściły olej. Dodaj przyprawy, ocet i wodę (pamiętaj by woda była ciepła). Dodaj wody na tyle by sos nie był zbyt rzadki. Do sosu dodaj przesmażonego kurczaka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz