Po powrocie z Iranu do Gruzji i swoich zajęć, przyszedł czas na zorganizowanie kolejnego cooking clubu. To jaką kuchnię wybrałam jest oczywiste.
Mirza Ghasemi
Składniki (na 4 porcje)
- 2 duże bakłażany
- 3 duże pomidory, obrane ze skórki i posiekane w drobną kostkę
- 7 ząbków czosnku
- 3 jajka
- 1 łyżeczka pasty pomidorowej/koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 łyżeczki kurkumy
- sól pieprz do smaku
Na rozgrzany olej, wrzuć posiekany czosnek i smaż dopóki lekko się nie zarumieni. Dodaj kurkumę i smaż dalej. Dodaj rozgniecione bakłażany i smaż 15-20 minut, dokładnie mieszając. Dodaj posiekane pomidory, pastę lub koncentrat pomidorowy, sól i pieprz i smaż kolejne 15-20 minut na średnim ogniu. Dodaj rozbełtane jajka i smaż póki się nie zetną. Smaż ok 3-4 minut. Jeśli trzeba dodaj przyprawy do smaku.
Podawaj z ciepłą pitą i świeżymi ziołami.
Kurczakowe kookoo
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 2/3 szklanki oliwy
- sól do smaku
- 2 łyżki szafranu rozpuszczonego w gorącej wodzie
- 2 ziemniaki, pokrojone w plasterki (2 szklanki)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 szklanki czerwonej i zielonej papryki
- 0,5 szklanka szalotki lub dymki
- 0,5 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 szklanki jogurtu
- 2 łyżki mąki
- 5 jajek
Pokrojonego w kostkę kurczaka wstaw do lodówki na 3 godziny w marynacie (2 łyżki oliwy, 0,5 łyżeczki soli i szafran).
Na małej patelni usmaż ziemniaki, dodaj sól i kurkumę. Zdejmij z ognia, odlej nadmiar oleju i zostaw do ostygnięcia.
Na drugiej patelni, podsmaż na 3 łyżkach oliwy cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodaj kurczaka i smaż 2 minuty. Dodaj połowę papryki i smaż jeszcze 1 minutę. Zdejmij z ognia patelnie, dodaj natkę pietruszki, dymkę/szalotkę i ziemniaki.
Rozgrzej piekarnik do 180 C
Wymieszaj jogurt z mąką, odrobiną soli i 4 jajkami. Użyj widelca lub trzepaczki do jajek. Dodaj kurczaka z warzywami. Na patelni z oliwą wyłóż miksturę i wsadź do piekarnika. Piecz 15 minut pod przykryciem. Wyjmij patelnię, dodaj pozostałe jajko, roztrzepane z pozostałą papryką i piecz kolejne 15-20 minut, dopóki się nie upiecze.
Estamboli polow
Składniki:
- 2 szkl. ryżu
- sól do smaku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka pasty pomidorowej (lub koncentrat pomidorowy)
- 2 szkl. pomidorowego puree
- 1 szkla. wody (może trochę więcej - woda potrzebna do ugotowania ryżu)
- 200 g ziemniaków, obranych i drobno pokrojonych
- 50 g masła
Mleczne ciasto
- 6 jajek
- 1 szkl. oliwy
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl cukru
- 3 szkl. mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kardamon i szafran
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz