Golestan Palace - najstarszy zabytek Teheranu, ma ok. 400 lat.
Shams-ol-Emareh
Sala luster
Bazar w Teheranie
Muzeum Narodowe z eksponatami, które mają ponad 4 tys. lat p.n.e
Pismo klinowe
Samosa - smażony pieróg z nadzieniem z ziemniaków, cebuli, groszku i soczewicy oraz mielonym mięsem. Taki lokalny fast food.Ābgush/Dizi rodzaj zupy-gulaszu zrobionego z baraniny, soczewicy, białej fasoli, cebuli, ziemniaków i pomidorów z kurkumą i suszoną limonką. W Teheranie na każdym kroku można znaleźć miejsca gdzie serwują dizi.
Dizi je się z chlebkiem, świeżą cebulą . Mięso z warzywami skrapia się sokiem z cytryny.
Pierwszy etap - zjada się zupę.
Następnie mięso z warzywami przerzuca się do miski, by je rozgnieść specjalnym tłuczkiem
By na koniec zjeść wszystko ze smakiem :)
Ghormeh Sabzi - Gulasz z czerwonej fasoli i ziół
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz