Składniki:
- 1 opakowanie śledzi
- 1-2 cebulki
- oliwa
- sok z cytryny
- pieprz, gałka muszkatołowa, listek laurowy
Przygotowanie:
Płaty śledziowe pokroić na kawałki o szerokości 1,5 cm. Na dno naczynia, w którym będą leżeć, ułożyć cebulkę poszatkowaną na cienkie piórka. Na cebulkę ułożyć warstwę śledzi. Skropić je sokiem z cytryny, dosłownie kilka kropel, doprawić do smaku pieprzem, gałką i pokruszonym listkiem. I od początku kładziemy warstwę cebuli, śledzi, doprawiamy i tak kilka razy. Na koniec najlepiej jak by lekko przycisnąć wszystkie warstwy do siebie (by smaki się przegryzły) i polać oliwą. Tak przygotowane śledzie odstawić na 2-3 dni, trzymając w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz