16 grudnia 2014

Pierś indycza faszerowana mięsem.


Składniki

  • 1-1,2 kg piersi z indyka
  • 30/40 dkg mięsa ugotowanego z rosołu (wołowina, kurczak)
  • garść rodzynek 
  • sól, cukier, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki bułka tarta 
  • trochę ciepłej wody
  • 1-2 jajka
Przygotowanie
Pierś ułożyć na desce i rozbić ją lekko, nadając jej w miarę możliwości kształt prostokąta. Posolić i popieprzyć z obu stron. Odstawić na godzinę. W tym czasie robimy farsz. Mięso zmielić w maszynce. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i cukrem (tak by nadzienie było słodkawe). Dodać masło, wodę, jajką i bułkę tartą. To wszystko wyrobić na jednolitą masę. Równomiernie rozsmarować farsz na piersi z indyka.. Zrolować i obwiązać grubszą nicią. Włożyć do brytfanki, podlać wodą. Piec ok 1-1,5 godziny w 150 stopniach aż do zrumienienia i żeby widelec wchodził w mięso bez problemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz