Składniki na kopytka:
- ok. 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, lub wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia,
- 2 jajka,
- mąka ziemniaczana i pszenna po 3 łyżki każdej ( mąki należy dodać tyle by ciasto dało się formować, ale nie było zbyt twarde),
- 1 łyżeczka kurkumy ( ja jeszcze dodałam imeretyński gruziński - robiony z kwiatów aksamitka),
- sól do smaku,
- mieszanka ziół do dań włoskich, można użyć ziół prowansalskich.
Przygotowanie kopytek
Ziemniaki ostudzone obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać 2 całe jajka, mąkę, kurkumę i szafran oraz sól. Zagnieść ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką z ciasta uformować rulon na ok 1 cm. Po czym kroić nożem na skos.
Na osoloną i wrzącą wodę wrzucać kopytka partiami. Jak tylko wypłyną należy je wyjąć z wody.
Składniki na klopsiki z czarnym sezamem w sosie śmietanowym
- ok. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula (zmielona z mięsem lub pokrojona drobno w kosteczkę),
- 1 kajzerka namoczona w wodzie i zmielona z mięsem,
- 2 jajka,
- kumin, garam masala, ostra papryka - adżika,
- czarny sezam,
- sól, pieprz.
Na śmietanowy sos:
- woda z klopsików,
- 2 łyżki mąki,
- 4 łyżki śmietany 18 %,
- doprawić do smaku.
Zmielone i przyprawione mięso uformować w kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok 30 min. Wodę z gotowania klopsików należy zostawić do sosu. W tej wodzie rozprowadzić mąkę, dołożyć śmietanę. Dodać do klopsików i zagotować.
Pieczone buraczki z jabłuszkiem
- 2 kg buraków, mniej więcej jednakowej wielkości. (Umyć i piec rozłożone na blaszy przykrytej papierem do pieczenia ok 2 godz. w tem 150 stopni. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki),
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 cebula,
- kminek,
- sól,
- sok z cytryny,
- przegotowana woda,
- szczypta cukru.
Przygotowanie
Obrane buraki pokroić w plastry. Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do buraków. Wymieszać. Na sos: 0,5 szkl. przegotowanej wody, sok z cytryny do smaku, sól i cukier do smaku. Dolać do buraczków, posypać kminkiem. Wymieszać i wstawić do lodówki. Sałatka jest pyszna na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz