Składniki:
- kilka sztuk płatów do lazani
- paczka makaronu cannoli
- szpinak mrożony
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 cebule
- 3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- kumin
- garam masala
Na patelni na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać szpinak i 3 łyżki śmietany ew. jogurtu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kuminem i garam masala.
- 0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 puszki pomidorów
- 1/4 szkl. wina czerwonego (niekoniecznie ja dodałam ocet balsamico i trochę sosu worcestershire)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz,
Na patelni na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć. Dodać zmielone mięso. Gdy mięso będzie już podsmażone dodać wino, lub trochę octu balsamico i sos worcestershire. Dokładamy 2 puszki pomidorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze z ok. 5 minut.
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- mleko ok.0,5 l
- cytryna
W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i wymieszać, ale dosłownie chwilkę aby mąka się nie przyrumieniła. Wlewać mleko cały czas mieszając. Sos zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Przygotowanie
Na dno brytfanki wylewamy trochę sosu beszamel. Na to kładziemy pozostałe nam płaty do lazani. Na to kładziemy sos szpinakowy. Następnie wykładamy nadziane sosem mięsnym cannoli. Zalewamy sosem beszamel i posypujemy startym serem (może być parmezan, lub równie dobrze zwykły edam). Zapiekamy w 170 stopniach przez ok 30-40 min.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz