13 listopada 2013

Pozbywanie się resztek. Lazanio-cannoli

Robiąc jakiś czas temu lazanię zostało mi kilka płatów makaronu i cała paczka cannoli. Więc wpadłam na pomysł by robiąc tradycyjne cannoli, wykorzystać pozostałe płaty do lazani.



Składniki:
  • kilka sztuk płatów do lazani
  • paczka makaronu cannoli

Na sos szpinakowy
  • szpinak mrożony
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • kumin
  • garam masala
Na patelni na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać szpinak i 3 łyżki śmietany ew. jogurtu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kuminem i garam masala.

Na sos mięsny
  • 0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 puszki pomidorów
  • 1/4 szkl. wina czerwonego (niekoniecznie ja dodałam ocet balsamico i trochę sosu worcestershire)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, 
Na patelni na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć. Dodać zmielone mięso. Gdy mięso będzie już podsmażone dodać wino, lub trochę octu balsamico i sos worcestershire. Dokładamy 2 puszki pomidorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze z ok. 5 minut.

Na  beszamel
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • mleko ok.0,5 l
  • cytryna
W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i wymieszać, ale dosłownie chwilkę aby mąka się nie przyrumieniła. Wlewać mleko cały czas mieszając. Sos zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.


Przygotowanie
Na dno brytfanki wylewamy trochę sosu beszamel. Na to kładziemy pozostałe nam płaty do lazani. Na to kładziemy sos szpinakowy. Następnie wykładamy nadziane sosem mięsnym cannoli. Zalewamy sosem beszamel i posypujemy startym serem (może być parmezan, lub równie dobrze zwykły edam). Zapiekamy w 170 stopniach przez ok 30-40 min.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz