14 października 2015

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Źródło:Nie tylko trawa
Składniki:
  • 1 kg dyni,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek seler,
  • kawałek pora,
  • ok 1,5-2 l wody,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru,
  • 0.5 łyżeczki nasion kolendry, utłuczonych w możdzierzu, 
  • 0,5 łyżeczki cuminu,
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • oliwa z oliwek
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

1. Dynie pokroić w ćwiartki  obrać ze skórki i pozbawić pestek. Położyć na blaszce wyłożonej papierem - skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec ok 30 minut.

2 Włoszczyznę obrać i pokroić na drobne kawałki. Włożyć do garnka, wlać wodę, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.Warzywa wyjąć i bulion przecedzić przez sito.

3. W garnku/rondlu rozgrzać oliwę zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebule, czosnek, imbir, dynię oraz wszystkie przyprawy. Chwilę smażyć. Dołożyłam marchewkę, pietruszkę oraz seler i wszystko to zmiksowałam blenderem.

4. Do zmiksowanych warzyw, dodaję powoli bulion, decydując o konsystencji zupy.

5. Zupę podałam z grzankami i kleksem jogurtu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz