8 października 2015

Kluski leniwe

Źródło: Waniliowa chmurka

Składniki:
  • 500 g białego sera
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cynamon
  • cukier
Przygotowanie

Ser przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Do sera wsypujemy mąkę, sól, cukier i wbijamy jajka, Zagniatamy rękoma ciasto - tylko do momentu połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące, można dosypać do niego trochę mąki. Na stolnicy rozsypujemy garstkę mąki i przekładamy ciasto. Ja odrywałam kawałki ciasta, formując z każdego wałeczki i nożem odcinałam małe kawałki. 
W garnku zagotować ok 1,5 l wody. Wrzucać kluseczki na wrzącą wodę i od wypłynięcia ich gotować 1 minutę. 
Na suchej patelni, uprażyć na złoty kolor bułkę tartą. Dodać masło i chwilę podsmażyć. Dodać kluseczki i cynamon. Smażyć chwilę. Kluski wyłożyć na talerz i posypać cukrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz