Źródło: Waniliowa chmurka
Składniki:
- 500 g białego sera
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- cynamon
- cukier
Przygotowanie
Ser przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Do sera wsypujemy mąkę, sól, cukier i wbijamy jajka, Zagniatamy rękoma ciasto - tylko do momentu połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące, można dosypać do niego trochę mąki. Na stolnicy rozsypujemy garstkę mąki i przekładamy ciasto. Ja odrywałam kawałki ciasta, formując z każdego wałeczki i nożem odcinałam małe kawałki.
W garnku zagotować ok 1,5 l wody. Wrzucać kluseczki na wrzącą wodę i od wypłynięcia ich gotować 1 minutę.
Na suchej patelni, uprażyć na złoty kolor bułkę tartą. Dodać masło i chwilę podsmażyć. Dodać kluseczki i cynamon. Smażyć chwilę. Kluski wyłożyć na talerz i posypać cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz