Składniki:
- 3 kg śliwek
- 1,5 kg cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g ciemnego kakao
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g orzechów laskowych
Składniki:
1. Dojrzałe śliwki umyć, przepołowić i wyjąć z nich pestki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
2. Orzechy laskowe wyłuskać i podpiec przez chwilę w piekarniku. Zawinąć w ścierkę i pocierać w dłoniach, by pozbyć się łusek. Oczyszczone orzechy zemleć.
3. Śliwki smażyć w szerokim rondlu ok. 2 godzin. Po tym czasie dodać cukier i ponownie smażyć do momentu odparowania nadmiernej ilości soku.
4. Około 1 litr śliwek przełożyć do garnka. Dołożyć zmielone orzechy i blenderem zmiksować na gładką masę.
5. Do masy dodać kakao, cukier waniliowy oraz kostki czekolady. Dokładnie wymieszać.
6. Masę orzechową połączyć z resztą śliwek i przez chwilę razem gotować. Powstały dżem przełożyć do gorących słoików (słoiki postawione dnem do góry, chwilę trzymam w piekarniku nastawionym na 100 stopni). Otulić grubym kocem i zostawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz