- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 3 upieczone buraki,
- 60 g sera feta,
- garść uprażonych pestek dyni i słonecznika,
- dressing: 1 łyżka pasty tahini, sok z połowy cytryny, 2 łyżki zimnej wody, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki miodu, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną umieszczoną na sitku opłukujemy pod zimną wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem. Następnie przekładamy kaszę do garnka i prażymy ok 2 minuty. Zalewamy szklanką gorącej wody i solimy. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Gdy kasza będzie gotowa odstawiamy do ostygnięcia.
Buraki pieczemy ok 1-2 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy są już gotowe, odstawiamy do przestygnięcia. Obieramy i kroimy w kosteczkę.
Do kaszy dodajemy posiekaną pietruszkę, pokrojone buraki, pokruszony ser feta oraz uprażone pestki. Zalewamy dressingiem i mieszamy*.
Dressing: Do pasty tahini dodajemy sok z cytryny, miód i wodę. Mieszamy dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz