22 maja 2015

Kruche ciato z rabarbrem


Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki,
  • 3 duże żółtka,
  • pół szklanki cukru,
  • kostka margaryny/masła (miękka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, lub ekstraktu waniliowego, bądź ziarenka wanilii z 1 laski,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany/jogurtu
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, placek rozwałkować i wyłożyć formę - tworząc boki. Ciasto ponakłówaj widelcem.  Piec ok 15 minut w 175 stopniach aż ciasto się ze złoci. 

Nadzienie 
  • 1 kg rabarbaru
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Rabarbar umyć i osuszyć, a następnie pokroić w 1 cm plasterki. Posypać cukrem, mąką i wanilią. Wymieszać

Kruszonka

  • mąki krupczatki
  • 75 g masła
  • 50 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Kruszonkę wyrobić, Wstawić do lodówki na parę minut.

Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy ciasto jeszcze z 30 -35 minut w temperaturze 175.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz