20 lutego 2015

Krem porowo-ziemniaczany



Składniki:

  • 3  całe pory
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok, 1,5 l wody (najlepiej bulionu)
  • sól, pieprz,
  • sos sojowy
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielski, liść laurowy
  • 1,5 łyżki masła
Przygotowanie
Pory oczyścić i pokroić w plasterki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek posiekany/przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażyć, dodać pora i ziemniaki. Znów chwilę podsmażyć. I zalać bulionem/wodą. Jeśli wodą dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy sporo sosu sojowego. Zupę miksujemy blenderem na krem. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem, oraz gałką muszkatołową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz