21 kwietnia 2013

Shakshuka

Shakshuka, jest to typowe izraelskie śniadanie. Bardzo pyszne i pożywne. Warto wypróbować ! Przepis na to pyszne danie znalazłam na tym blogu Foodmess



Składniki na 2 osoby
  • 1 posiekana średnia cebula
  • 5 rozgniecionych ząbków czosnku
  •  3 pokrojone papryczki chili 
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1/2 szklanki wody
  • sól i pieprz
  •  4 jajek
  •  1/2 opakowania pokrojonego na kwałki sera fety (ja dałam sulguni :)
  • garść posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i paprykę i smażyć aż cebula się zeszkli, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, kmin rzymski, mieloną paprykę i poczekać chwilę, aż zmięknie czosnek.
Do garnka wlać pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody, zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez ok 15min, aż woda wyparuje i sos zgęstnieje. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
Następnie zacząć wbijać jajka, jeden obok drugiego, dookoła garnka. Przykryć pokrywką i pozostawić na 3-5min, aby żółtko lekko się ścięło, ale w środku było jeszcze płynne.
Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać białko z pomidorami, uważając, żeby nie naruszyć żółtka.
Na koniec dodać kawałki fety, posypać kolendrą i całość skropić oliwą.

2 komentarze:

  1. Kurde jak ty to robisz że wszystkie Twoje potrawy wyglądają tak szalenie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziekuje. A balam sie ze moje potrawy nie wygladaj dobrze.

    OdpowiedzUsuń