Piernik:
- 1 kg mąki pszennej lub krupczatki,
- 0,5 kg miodu,
- 0,25 g masła,
- 4 jajka,
- 2 szklanki miodu,
- czubata łyżeczka sody,
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej (użyłam swojej przyprawy gdzie wymieszałam cynamon, zmielone goździki, kardamon, pieprz czarny, gałkę muszkatołową, anyż),
- garść orzechów włoskich.
Miód rozpuścić z masłem. Jajka utrzeć z cukrem. Do mąki dodać sodę i przyprawę piernikową. Dodać utarte jajka i miód. Wymieszać, dodać orzechy.
Piec w 170 stopniach ok 40 min - 1 godziny.
Piernik gdy ostygł, przekroiłam na 4 części i przełożyłam czarną porzeczką (można również powidłami). A na wierch polałam polewą czekoladową (tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuściłam w śmietance 36%).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz