Ciasto drożdżowe:
- 250 g śmietany 18 %,
- 100 g drożdży,
- 750 g mąki pszennej,
- kostka masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki cukru.
Drożdże rozrobić z cukrem, Jak się już rozpuszczą, dodać do mąki. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Farsz z zielonej soczewicy:
- 1 opakowanie zielonej soczewicy (500 g),
- 4 cebule,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- gałka muszkatołowa,
- ostra papryka chili w płatkach,
- olej kokosowy.
Soczewicę gotujemy do miękkości. Blenderem blendujemy soczewicę na gładką masę. Cebule pokrojone w kosteczkę i zeszklone na oleju kokosowym, dodajemy do soczewicy, doprawiamy do smaku według upodobania.
Ciasto partiami wałkujemy na bardzo cienko i kroimy na równe trójkąty. Nałożyć farsz i zawijać. Rogaliki posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec 30 min, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz