18 grudnia 2016

Pyszne rogaliki drożdżowe z zieloną soczewicą




Ciasto drożdżowe:

  • 250 g śmietany 18 %,
  • 100 g drożdży,
  • 750 g mąki pszennej,
  • kostka masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki cukru.
Drożdże rozrobić z cukrem, Jak się już rozpuszczą, dodać do mąki. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Farsz z zielonej soczewicy:
  • 1 opakowanie zielonej soczewicy (500 g),
  • 4 cebule,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • gałka muszkatołowa,
  • ostra papryka chili w płatkach,
  • olej kokosowy.
Soczewicę gotujemy do miękkości. Blenderem blendujemy soczewicę na gładką masę. Cebule pokrojone w kosteczkę i zeszklone na oleju kokosowym, dodajemy do soczewicy, doprawiamy do smaku według upodobania.

Ciasto partiami wałkujemy na bardzo cienko i kroimy na równe trójkąty. Nałożyć farsz i zawijać. Rogaliki posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec 30 min, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz