Aronia jak co roku, obrodziła na bogato. Postanowiłam zrobić z niej pyszny i zdrowy sok. Nazbierałam jej całkiem sporo. Myślę, że ok 4-5 kg. Owoce umyłam i oczyściłam ze szpulek. Wsypałam aronię do dużego garnku gdzie ją rozgniatałam etapami (owoców było za dużo by je rozgnieść za jednym razem). Dodałam cukier, ok. 2-2,5 kg i soku z wyciśniętych 2 cytryn (można dać 3). Od zagotowania dusiłam 20 min. Aronię przecierałam, by otrzymać jak najwięcej soku. Mój sok przez to, że został przetarty jest mętny, ale mi to w ogóle nie przeszkadza. Otrzymany sok, zagotowałam jeszcze raz, i wlałam do słoików i butelek, które nagrzałam w piekarniku w temperaturze 100 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz