Przepis pochodzi z blogu Kalejdoskop kulinarny
Przepis z gruzińskimi modyfikacjami :)
Składniki na 4 porcje:
- 3 cukinie
- 200 g sera imeruli
- 6 gałązek świeżej mięty (ja dałam więcej)
- 2 nie woskowane cytryny
- 5 zabków czosnku
- 400 g spaghetti
- 3 łyżki oliwy
- sol swanetyjska, pieprz
- sezam
Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser feta pokruszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mięte opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, posiekać (kilka listków odłożyć do dekoracji). Cytryny umyć pod gorąca woda, osuszyć. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć z niej sok. Druga cytrynę pokroić na ćwiartki.Makaron gotować w osolonej wodzie al dente wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek. Dodać cukinie, dusić ok. 2 min. Następnie dodać skórkę starta z cytryny, posiekana miętę i pokruszony ser feta. Ugotowany makaron osaczyć z nadmiaru wody, przełożyć na patenie z cukinia. Wymieszać, doprawić do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłożyć spaghetti na talerze, podawać udekorowane pozostała mięta z cząstkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz