Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki (z tej ilości wyszło mi ponad 100 pierogów),
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- ciepła woda (tyle by ciasto było elastyczne i łatwo się wyrabiało).
Ciasto wyrobić w momencie jak już farsz będzie gotowy. Ciasto przykryć ściereczką bo wysycha.
Farsz z kaszą gryczaną:
Ok 0,5 kg ugotowanej kaszy gryczanej, wymieszać z twarogiem (paczka ponad 400 g). Posolić do smaku.
Farsz na ruskie pierogi:
8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obrać i zgnieść. Dodać pokrojone w kostkę 1-2 cebule zeszklone na oliwie, oraz twaróg (ok. 0,5 kg). Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Od wypłynięcia gotować 3 minuty.
Podawać ze smażoną cebulką i boczkiem i śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz