30 lipca 2016

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą




Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 żółtka lub jedno całe jajko
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina lub mleka
Po wyrobieniu, formułujemy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wylepiamy tortownicę, tworząc ok. 3 cm brzegi. 

Beza
  • 3 białka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
3 białka ubijamy z cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Cukier dodawać do białek stopniowo. 

Porzeczki

Około 1 kg oczyszczonych i osuszonych porzeczek zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić na godzinę. 


Kruchy spód (w tym czasie kiedy będziemy robić bezę) upiec na złoty kolor. Na ciepłe jeszcze ciasto układamy pianę delikatnie wymieszaną z porzeczką. Ciast pieczemy jeszcze ok. 10 min. Aż piana się apetycznie zarumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz