przepis pochodzi z Kwestia smaku
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- sól i pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, ostrej papryki, kminu rzymskiego ( ja dodałam jeszcze garam masala, curry)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula szalotka (dałam zwykłą cebulkę)
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów, obranych (ja dałam 4 duże świeże pomidory, obrane ze skórki)
- 4 łyżki ajwaru (pasty z papryki i bakłażana) (ja dodałam 1 łyżkę ajiki - jest to ostra pasta z papryki, bardzo słona)
- 3 jajka
- około 100 g sera feta lub serka koziego w roladce pleśniowej (ja dałam ser imeruli)
- natka pietruszki
- makaron
Soczewicę wsypać do małego garnka, opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Odcedzić i zalać 1 szklanką świeżej wody, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, kolendrą, kminem rzymskim, garam masala i curry. Przykryć i zagotować. Gotować przez około 13 - 15 minut do miękkości.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, chili (bez pestek) i pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut. Dodać pomidory rozgniatając je widelcem na małe kawałki. Doprawić cukrem, solą, pieprzem i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Dodać ajikę, ugotowaną soczewicę wraz z pozostałym płynem z garnka, wymieszać i zagotować.
W tym czasie ugotować makaron zgodnie z tym co jest napisane na etykiecie.
W gotującej się masie zrobić 3 dołki łyżką i wbić w nie jajka, obok wcisnąć kawałki sera. Przykryć pokrywą i gotować przez 5 minut. Masa ma bulgotać na średnim ogniu. Po 5 minutach poruszyć patelnią aby reszta białka spłynęła na boki i się ścięła. Posypać natką i podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz