28 sierpnia 2013

Kasza burgul z marchewką i pomidorami


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy burgul
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 pomidorki
  • garść owoców suszonego berberysu
  • cebulka
  • 2-3 ząbki czonku
  • natka pietruczki
  • sól, pieprz
  • kumin
Najpierw kaszę bulgur należy przepłukać kilka razy. Poczym w garnku gotujemy wodę, kiedy zacznie wrzeć wsypujemy kaszę i gotujemy do miekości. 
W tym czasie zeszklić na patelni cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek, podsmażyć chwilkę i dodać startą marchewkę. Kiedy marchewka zmięknie dodać pokrojone pomidory. Dusić do momentu aż pomidory zmiękną. Dodać kaszę i suszone owoce berberysu. Doprawić do smaku i  dusić jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz