Składniki:
- 1 szklanka kaszy burgul
- 2-3 marchewki
- 2-3 pomidorki
- garść owoców suszonego berberysu
- cebulka
- 2-3 ząbki czonku
- natka pietruczki
- sól, pieprz
- kumin
Najpierw kaszę bulgur należy przepłukać kilka razy. Poczym w garnku gotujemy wodę, kiedy zacznie wrzeć wsypujemy kaszę i gotujemy do miekości.
W tym czasie zeszklić na patelni cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek, podsmażyć chwilkę i dodać startą marchewkę. Kiedy marchewka zmięknie dodać pokrojone pomidory. Dusić do momentu aż pomidory zmiękną. Dodać kaszę i suszone owoce berberysu. Doprawić do smaku i dusić jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz